Tur till Oslo

Kom just hem från en tur till Oslo. Det hade snöat och var minusgrader. Jag höll ett par föreläsningar. Den första handlade om Marcel Proust — med anledning av att förlaget Gyldendal firade att nyöversättningen av Prousts romancykel På sporet av den tapte tid nu är komplett. Sju volymer har det blivit, baserade på Pléiadeutgåvan från 1987-1898. För översättarinsatsen svarar Karin Gundersen, professor i fransk litteratur vid Oslo universitet. Gundersen har tidigare översatt författare som Nerval och Stendhal. Proustkvällen blev egensinnig och spirituell, helt i författarens anda, och handlade om allt från självbiografier till hur man arbetar i halvliggande ställning.

Karin Gundersen gav ut en bok om Proust för några år sedan, Kunsten eller livet? Hva Marcel Proust kan lära oss om tvetydigheten i alt som er (Oslo: Gyldendal, 2013), en flott essä på 113 sidor.

Föreläsning nummer två handlade om Svenska Akademien och Bob Dylan, och ägde rum på Litteraturhuset som ligger i ett vackert gammalt hus på Drammens vei. Det är en kulturinstitution med genomtänkta scenarrangemang, suveräna författarsamtal, rikt sorterad bokhandel och en bra krog. Plus bar. Kort sagt: en drömplats. I år fyller Litteraturhuset i Oslo tio år och har just givit ut en antologi som bygger på mötena som ägt rum på scenen. Med bidrag av Patti Smith, Anne Carson, Chimamanda Ngozi Adichie, Mario Vargas Llosa, Sara Stridsberg, Toril Moi, Aleksandar Hemon och många andra.