Bibliotekariepriset och svensklärarpriset

Alla priser är roliga att dela ut, men vissa är särskilt roliga. Hit hör bibliotekariepriset som i år gick till Annika Edlund vid Grubbebiblioteket i Umeå. Hon belönades med 50 000 kronor, samt diplom och blommor, och hennes arbetsplats fick 30 000 kr.

annika-edlund-2016Annika Edlund vid Grubbebiblioteket i Umeå

*

Ytterligare ett pris som ligger mig varmt om hjärtat är svensklärarpriset. Jag kom att tänka på min pappa, som var gymnasielärare i svenska och historia vid Viggbyholmsskolan i Täby, och på min syster, gymnasielärare i svenska, religion och SFI i Åre kommun. I år gick våra lärarpriser till Martin Ahlstedt, som undervisar i svenska vid Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg, närmare bestämt vid Industriprogrammet samt VVS- och fastighetsprogrammet, Cecilia Peña, som undervisar i svenska och engelska vid Nya Elementars skola F-9 i Bromma, och Johan Aasa, som undervisar i svenska och historia vid Södra Latins gymnasium i Stockholm. Alla belönades med 50 000 kronor, diplom och blommor, och skolorna fick 30 000.

Nytt för i år är ett svensklärarpris till en lärare som specialiserat sig på svenska som andraspråk. 2016 års mottagare heter Josefin Nilsson, som är grundskollärare i svenska, engelska och svenska som andraspråk vid Navets skola i Örebro. Hon arbetar också med fortbildning i Örebro och vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk. Även hon belönades med 50 000 kronor, diplom och blommor, varpå skolan får 30 000.

Fyra värdiga pristagare som arbetar för framtiden. En av dem — Josefin Nilsson — är redan historisk. Varmaste gratulationer till alla fyra.

svensklararpriset-2016Cecilia Peña, Josefin Nilsson, Johan Aasa och Martin Ahlstedt.
Fyra fenomenala mottagare av svensklärarpriset.